Mintaleadás

Az Erzsébet Fürdő Gyógyászati Központban H-P.: 7.30-20.30 között. (3530 Miskolc, Erzsébet tér 4.) A A minták laboratóriumi feldolgozása az átvételt követő munkanapon kezdődik.

3527 Miskolc, Besenyői út 24. (Ahol a Black Gold benzinkút található). H-V.: 0-24 óra között. A vizsgálandó anyagok átvétele a benzinkúton történik. A minták laboratóriumi feldolgozása az átvételt követő munkanapon kezdődik.

Futárszolgálat segítségével. H-P. Igény esetén, előzetes egyeztetés alapján futárszolgálattal történő anyagbegyűjtést is vállalunk. Az anyagoklaboratóriumi feldolgozása az átvételt követő munkanapon történik.

Mintaleadással kapcsolatos információs panelek

Patológiai feldolgozásra az alábbi anyagokat fogadjuk

 • formalinban rögzített szövetminták,
 • rutin citológiai minták, tárgylemezre kikenve,
 • rutin citológiai minta ThinPrep mintavételi egységdobozban folyadékalapú citológiai vizsgálatra, illetve molekuláris patológiai feldolgozásra.

Minden mintát beküldő lappal kérjük ellátni, szóbeli vizsgálatkérést nem áll módunkban elfogadni, kizárólag e-mailben lehetséges a vizsgálat kérés, a patologia@newlab.hu e-mail címen.

Kérdése esetén, kérjük keresse munkatársunkat:

Váradi Szabolcs
patologia@newlab.hu

Fogyóeszközök biztosítása beküldők részére

Laboratóriumunk kizárólag saját mintavevő eszközben tud mintát fogadni! Az anyagok megküldésére szolgáló mintavevőket, illetve edényeket külön megállapodást követően biztosítjuk.

 • futárszolgálattal kérhető a helyszínre szállítása
 • orvoslátogató kapcsolattartó kollégával történő kiszállítás

Rutin szövettani feldolgozásra vonatkozó kérések

Minden szövettani anyag esetében

 • a páciens teljes neve
 • a páciens születési dátuma
 • a páciens TAJ száma
 • a mintavétel dátuma

Amennyiben fokozott rizikójú, fertőző betegség gyanúja áll fenn, úgy kérnénk jelezni a magas rizikót, beikszelni az etiketten!

A minta feldolgozásához szükséges beteg azonosító adatok

Az anyag beküldésére szolgáló edényen, valamint a vizsgálatkérő lapon három különösen fontos, egyező paramétereknek kell szerepelnie:

 • a páciens teljes neve, születési dátuma, TAJ száma
 • a mintavétel dátuma

Az anyagok beküldésére szolgáló edényen kérjük az általunk biztosított etikett címkét használja, melyet golyóstollal töltsön ki.

Tárolás

Az anyagok fixálása megfelelő tízszeres mennyiségű, 10 %-os neutrális formalinban történjék, mely a laboratóriumba juttatásig akár szobahőmérsékleten is tárolható.

Immunhisztokémiai vizsgálatok

Bizonyos esetekben a diagnózis pontosításához szükséges lehet kiegészítő immunhisztokémiai vizsgálatok végzésére. Amennyiben erre kerülne sor a leletező patológus konzultál a beküldő orvossal és tájékoztatja a várható költségektől.

Mikrokazetták

Különösen endoszkópos mintavételeknél javasoljuk a mikrokazetták alkalmazását, melyekben a biopsziás minta már a mintavételt követően elhelyezhető és így küldhető be laboratóriumunkba.

Amennyiben biopsziás mikrokazetta igénye lenne, úgy kérjük keresse:

Váradi Szabolcs
patologia@newlab.hu

Citológiai minták

Laboratóriumunk nagyobb diagnosztikai pontosságot nyújtó folyadék alapú citológiai feldolgozást részesíti előnyben, azonban biztosítjuk hagyományosan vett nőgyógyászati kenetek feldolgozását is.

Hagyományosan vett nőgyógyászati citológiai minták

Hagyományosan úton vett nőgyógyászati citológiai mintákat kérjük mintavételt követően fixálósprayvel rögzíteni, valamint a tárgylemezt megfelelő betegazonosítóval ellátni és kitölteni a kék színű rutin citológiai feldolgozáshoz készült nyomtatványt.

Folyadék alapú citológiai vizsgálatok, molekuláris patológia

Amennyiben folyadék alapú citológiai vizsgálatot kér, kérjük a mintát ThinPrep transzport médiumba vegye, azt megfelelő betegadatokkal ellátva zöld színű nyomtatványt kitöltve küldje laboratóriumunkba. A ThinPrep transzport médium a mintavételt követően szobahőmérsékleten tárolható.

Külön felhívjuk arra figyelmét, hogy ezen minta alkalmas molekuláris patológiai vizsgálatok elvégzésére is, így amennyiben igény tart HPV, szexuálisan átvihető megbetegedések, illetve B csoportú Streptococcus vizsgálatokra is, azt a beküldő lapon egyidejűleg jelezze.

Amennyiben citológiai vizsgálatra nem tart igényt (pl. férfi páciensek esetében), de molekuláris patológiai vizsgálatot kér, úgy kérjük a külön molekuláris patológiai kérőlapot használja a minta beküldéséhez.

A laboratóriumi feldolgozás visszautasítása

Azokban az esetekben, amikor a beküldött anyagokon, valamint a beküldő lapon szereplő adatok nem egyeznek, a laboratórium az anyagot kísérő nyomtatvánnyal visszaküldi a beküldőnek, melyen jelzi a visszaküldés pontos okát, kéri annak javítását.

 

Leletátfordulási idő

A laboratórium az anyagok 80 %-a esetében az anyag laboratóriumba érkezésétől számított 5 munkanapon belüli leletátfordulási időt biztosít, mely vonatkozik a citológiai mintákra is.

Leletek kiküldése

Alapvetően az elektronikus kézbesítésre törekszünk. A beküldő lapon kérjük adja meg azt az e-mail címet, ahová leleteinket késedelem nélkül küldhetjük meg.

A leleteket azok elkészülte után az EESZT rendszerbe is feltöltjük.