CINtec Plus vizsgálat

Régóta tudjuk, hogy a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van, de az elmúlt évek tudományos vizsgálatainak eredményei egyértelműen bizonyították, hogy az esetek több mint 95 százalékát a vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozta. A fertőzésen az emberek jelentős része élete egy szakaszában, sokszor tünetmentesen átesik, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi. A fertőzést az immunrendszer legtöbbször 1-2 év alatt legyőzi, néhány esetben azonban tartósan megmarad. Kóros elváltozást a vírus magas kockázatú típusával való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, de több év is eltelik, mire a kóros sejtburjánzás következtében rosszindulatú daganat alakulhat ki.

A betegség elméletileg 100 százalékban megelőzhető, ehhez pontosabb, még szenzitívebb diagnosztika szükséges. A citológiai vizsgálat eddig nem mutatta ki a magas kockázatú vírus jelenlétét, csak a fertőzöttségre utaló sejtelváltozásokból következtettek annak fennállására. Nem a méhnyakrák okát, hanem a már látható tüneteket vizsgálta.

A citológiai vizsgálat kiegészítésére fejlesztették ki a CINtec Plus vizsgálatot, amely megerősíti vagy kizárja a daganat irányába mutató hámelváltozások jelenlétét a kenetben. A vizsgálat a HPV fertőzés következtében már elváltozott sejteket is sikerrel azonosítja.

A teszt minden olyan nőnek javasolt, aki el szeretné kerülni a méhnyakrák kialakulását. Az időben felfedezett HPV fertőzést követően ugyanis a szükséges nőgyógyászati beavatkozások még azelőtt elvégezhetőek, hogy az érintett sejtek a rákos állapotig eljutnának.

A CINtec vizsgálatot – a HPV tipizáláshoz hasonlóan – a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus Pathológiai Osztályával együttműködésben végezzük.

A leletátfutási idő a mintavételt követően 1-3 hét.